Home // Over ons // Nieuws
03.02.13 Leeftijd: 9 yrs Categorie: Nieuws bSR Door: Garry Bakker

Nieuw thuis voor de Bosuil op Schoonoord


bosuilenkast

Jarenlang huisde de Bosuil Strix aluco als broedvogel op Landgoed Schoonoord, pal tegenover Het Natuurhistorisch. Hun favoriete boom ging enkele jaren geleden ter ziele, waardoor de uilen niet meer in deze tuin broedden.

Op verzoek van bewoonster Gravin Van Limburg Stirum, heeft Bureau Stadsnatuur samen met gemeente Rotterdam, die het park beheert, een nestkast geregeld als alternatief. Natuur en Vogelwacht "Rotta" zorgde voor een snelle levering van de kast, waarop deze op 1 februari is geplaatst. Hoewel dat eigenlijk net te laat is (de eerste uilskuiken zijn elders al gesignaleerd), is er goede hoop dat de Bosuil in de nabije toekomst gebruik gaat maken van de nestkast. 

Bosuilen kunnen tegenwoordig gerust algemeen worden genoemd in de Rotterdamse groengebieden. Ze jagen 's nachts op muizen en zangvogels; overdag verstoppen ze zich in een boomholte, een nestkast, of in een boom met dicht gebladerte. Vooral ’s avonds en in de vroege ochtend, wanneer hun kenmerkende roep door het park schalt, is de kans groot om een uil waar te nemen.

[onderste foto Bosuil van Garry Bakker (bSR) is niet in dit park genomen]