Home // Over ons // Nieuws
25.08.16 Leeftijd: 5 yrs

Gratis excusie: zaterdag 27 augustus 2016 Nacht van de Vleermuis


Een grootoorvleermuis doet zijn naam eer aan. Foto Anjès Gesink.

Stadsecologen op jacht naar bijzondere vleermuis


Nachtelijke tocht moet geheimzinnige vleermuis onthullen

Het is een spookachtig beestje: de grootoorvleermuis. Al enige jaren gaan geruchten de ronde dat deze geheimzinnige vleermuissoort in het Kralingse Bos huist, maar niemand die hem daar ooit ziet. Niels de Zwarte, ecoloog van Bureau Stadsnatuur, wil daar nu voor eens en voor altijd mee afrekenen: “Als de grootoorvleermuis er zit, gaan we hem aankomende zaterdag vinden!” 

Gewapend met speciale vleermuisdetectors en lampen zal De Zwarte met zijn team van ecologen aankomende zaterdagavond vanaf negen uur het bos intrekken. De Zwarte roept daarbij alle Rotterdammers op hem te vergezellen in zijn queeste, die zal plaatsvinden in het kader van de Europese Nacht van de Vleermuis. Dierenliefhebbers en nieuwsgierigen dienen zich dan wel vooraf aan te melden, er zijn slechts vijftig plaatsen beschikbaar. Om bij aanvang meteen in de stemming te komen heeft Kees Moeliker, directeur van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, beloofd een toespraak over vleermuizen te houden. 

De duistere zoektocht belooft allerminst saai te worden. “Zelfs als we de grootoorvleermuis niet vinden, zullen we genoeg andere vleermuissoorten tegenkomen” meldt de stadsecoloog zelfverzekerd. Het Kralingse Bos staat bekend als een hotspot voor Rotterdamse vleermuizen. Enige jaren geleden werd de grootste Nederlandse vleermuis voor het eerst in het Kralingse Bos ontdekt: de rosse vleermuis “Die gaan we zeker tegenkomen” zegt De Zwarte. “Het miegelt er nu van.”  

We verzamelen om 21:00 op het terras van Pannenkoekenhuis De Nachtegaal in het Kralingse Bos. Let op: het pannenkoekenhuis is dan al dicht, maar we hebben toestemming om op het terras te mogen verzamelen. Locatie in google maps, klik hier.

Opgeven graag via info(at)bureaustadsnatuur.nl - maximaal 50 deelnemers. 

Meer informatie over de landelijke Nacht van de Vleermuis, zie www.nachtvandevleermuis.nl en www.vleermuis.net | www.zoogdiervereniging.nl