Home // Over ons // Nieuws
27.03.14 Leeftijd: 8 yrs Door: Mark

Een bijzondere populatie van de Muurhooiwagen in Rotterdam


Muurhooiwagen

Vrouwtje en mannetje van de Muurhooiwagen (klik voor vergroting)

(Foto’s: Jinze Noordijk)

De Rode hooiwagen Opilio canestrinii, die vroeger alleen in Italië voorkwam, zette circa 25 jaar geleden zijn eerste stappen in Nederland. De soort bleek uiterst succesvol in ons land en grote delen van West-Europa, en is nu wijdverspreid en een van de algemeenst voorkomende hooiwagensoorten. Dit was slecht nieuws voor de tot dan toe algemeen in ons land voorkomende Muurhooiwagen Opilio parietinus, die dezelfde leefgebieden als de Italiaan bewoont maar blijkbaar minder ‘sterk’ is. In Nederland (en veel van onze buurlanden) werd de muurhooiwagen steeds zeldzamer en even leek het er zelfs op dat we een soort kwijt waren.

In 2012 werd echter in een Rotterdam en in Zuid-Limburg een kleine populatie ontdekt van deze bedreigde soort. In beide gevallen bestond de vindplaats uit donkere muren. In Rotterdam ging het om muren onder een snelwegviaduct in de Spaanse Polder en in Zuid-Limburg om een klein wandeltunneltje. Beide vindplaatsen bleken omgeven door leefgebieden waar de Rode hooiwagen volop voorkomt en de Muurhooiwagen volledig verdrongen heeft. Mogelijk zijn deze donkere muren te koud voor de Rode hooiwagen, die immers uit Italië komt, en kan de Muurhooiwagen alleen op dit soort plekken in Nederland overleven.

De EIS-werkgroep Hooiwagens is zeer benieuwd of er in Rotterdam nog meer plekken zijn waar de Muurhooiwagen leeft. In het havengebied van Spaanse Polder en andere delen van de stad zijn vele tunnels of dicht bij elkaar staande muren die donker en koud zijn, en dus mogelijk ook bewoond worden door deze bedreigde soort. Wij hopen dat mensen op dit soort plekken eens de muren willen afzoeken en hun waarnemingen doorgeven via onderstaande e-mailadres. Op de foto’s hieronder is een vrouwtje en mannetje van de soort te zien, beide kunnen goed van foto herkend worden.

Overigens blijkt de gemeente Rotterdam een zeer interessant gebied voor hooiwagens. In 2012 zijn hier zelfs twee nieuwe soorten voor Nederland aangetroffen waar later over gepubliceerd zal worden. Ook is de invasieve exoot Reuzenhooiwagen niet zeldzaam in deze stad. Foto’s van alle andere soorten hooiwagens zijn dan ook meer dan welkom, zodat deze diergroep hier in kaart gebracht kan worden.

Enkele kortpotige hooiwagens zijn het hele jaar door te vinden. Langbenige hooiwagens, inclusief de muurhooiwagen, komen in de lente uit het ei, maar zijn dan nog erg klein. In de late zomer worden ze volwassen en klimmen ze de vegetatie in of muren op. Ze leven dan totdat het echt winter is. De periode september tot en met december is ideaal om de muurhooiwagen te zoeken.

Jinze Noordijk, coördinator EIS-werkgroep Hooiwagens, jinze.noordijk(at)naturalis.nl